Tauti-info

Rabies eli raivotauti

Rabies on viruksen aiheuttama eläinten ja ihmisten keskushermostosairaus. Tartuntaa levittävät etenkin luonnon petoeläimet sekä kotieläimistä koira ja kissa. Tauti leviää sairastuneen eläimen syljen välityksellä (purema, rikkoutuneen ihon nuolaisu). Itämisaika eli aika tartunnasta oireiden ilmenemiseen voi olla jopa kuusi kuukautta. Oireiden puhjettua tauti on kuolemaan johtava sekä ihmisellä että eläimellä. Ihmisellä puhkeaminen voidaan estää mahdollisen tartunnan jälkeen annettavalla rokotushoidolla.

Bulgaria kuuluu matalan riskin alueeseen Rabieksen osalta.

 

Anaplasmoosi

Anaplasmoosi on infektiotauti, joka tarttuu verta imevien punkkien välityksellä. Infektio tapahtuu 1-2 vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa. Oireet ovat epämääräisiä kuten kuume, väsymys, syömättömyys, jäykkyys, ontuminen, oksentelu, ripulointi, hermosto-oireet, verenvuototaipumus. Anaplasmoosia hoidetaan antibiootein (doksisykliini ja tetrasykliini) useamman viikon kuurina.

 

Echinococcus multilocularis eli ekinokokkoosi

Echinococcus multilocularis-heisimato on ihmisille vaarallinen loinen, jota tavataan laajoilla alueilla Euroopassa. Ihminen voi saada tartunnan loista kantavan eläimen ulosteen välityksellä, esim. ulosteen saastuttamien marjojen tai koiran turkin kautta. Pääisännille kuten koiralle tartunta on vaaraton, mutta ihmiselle eli välittäjäisännälle hengenvaarallinen. Loistartunnan myötä muodostuu kystia maksaan ja muihin elimiin. Taudin kehittyminen kestää yleensä vuosia.

 

Leishmanioosi

Leishmania-alkueläin leviää infektoituneen hietasääsken piston mukana ja tarttuu sekä ihmisiin että eläimiin. Suomessa esiintyvät leishmania-tapaukset ovat tuontikoiria tai matkustavia koiria sekä jossain harvinaisissa tapauksissa loinen on levinnyt tiineyden myötä emolta pennulle tai lähikontaktissa koirasta toiseen, koirasta ihmiseen ei leviämistä ole todettu.

Leishmania sairaus itää kuukausista vuosiin, minkä aikana loinen leviää luuytimeen, imusolmukkeisiin, pernaan ja maksaan. Oireita ovat heikkous, huono ruokahalu, runsas juominen, ihomuutokset (karvanlähtö, karstainen ihottuma, hilseily, silmänympärysten muuttuminen karvattomaksi, haavainen ihottuma varsinkin kuonon, korvien, hännän ja jalkojen alueella, anturoiden paksuuntuminen ja kiihtynyt kynsien kasvu) sekä laihtuminen. Lisäksi oireina voi olla suurentuneet imusolmukkeet, silmäoireet, ripuli, nenäverenvuoto, ontuminen, hermosto-oireet, keuhkokuume, munuaisten vajaatoiminnan oireet ja anemia. Leishmanioosin diagnoosi ei ole yksiselitteinen. Diagnoosikeinoina ovat PCR-koe, vasta-ainemääritys tai loisten löytyminen luuydin- ja imusolmukebiopsioista. Leishmanian yhteydessä esiintyy usein myös ehrlichia-tartunta.

Hoitona voidaan käyttää useita lääkkeitä. Sisäelimiin edennyt sairaus on kuitenkin vaikeahoitoinen ja saattaa johtaa kuolemaan, mutta alkuvaiheen sairauden kontrollointi on usein menestyksekästä. Koirat, jotka taudista selviävät, jäävät yleensä taudin kantajiksi ja ylläpitävät loisten esiintymistä. Tartunnan ehkäisyssä tärkeintä on hietasääsken piston välttäminen hyönteiskarkotteilla sekä ulkoilun välttäminen silloin kun hietasääsket ovat aktiivisimmillaan (aikainen aamu ja iltahämärä).

 

Sydänmato

Sydänmato on loinen, jota esiintyy lämpimillä ja trooppisilla alueilla. Sairaus tarttuu infektoituneen hyttysen välityksellä, joka levittää piston myötä koiran verenkiertoon niin sanottuja mikrofilarioita, joista kuukausien kuluessa kehittyy täysikasvuisia matoja. Madot elävät sydämen oikeassa kammiossa ja keuhkovaltimossa. Aikuiset madot ovat noin 20-30cm mittaisia. Sydänmatotartunnalle on tyypillistä pitkä ja oireeton vaihe, jonka jälkeen kehittyy sydän- ja keuhkosairauden oireita kuten yskä, huono rasituksen sieto, huono ruokahalu ja laihtuminen.

Sydänmato  diagnosoidaan verikokeilla. Testitulos voi virheellisesti näyttää negatiivista kuitenkin pitkään tartunnan jälkeen. 

Sydänmatoa on mahdollista hoitaa ja useimmat koirat paranevat hoidon myötä. 

 

Borrelioosi

Borrelioosi tarttuu verta imevien infektoituneiden punkkien välityksellä. Infektion siirtyminen punkista koiraan vaatii vähintää 50 tunnin kiinnittymisen. Vain noin 5-10% tartunnan saaneista koirista sairastuu borrelioosiin. 

Oireet havaitaan usein viikon tai jopa kuukausien kuluttua tartunnasta. Borrelioosin oireita ovat kuume, huono ruokahalu ja väsymys muutamana päivänä, tätä seuraa oireeton vaihe, joka voi kestää kuukausia, minkä jälkeen saattaa esiintyä vaihtelevaa ontumista, joka siirtyy jalasta toiseen. Myös munuaisvaurioita sekä hermosto- ja sydänoireita on raportoitu. Borrelioosi hoidetaan useamman viikon antibioottikuurilla.

 

Ehrlichioosi

Ehrlichia tarttuu infektoituneen ruskean koirapuutiaisen tai punkin välityksellä. Itämisaika on muutaman viikon mittainen. Akuutin vaiheen jälkeen koira voi jäädä kantajaksi tai sairastua krooniseen sairauteen, jossa luuydin vaurioituu. 

Sairauden oireet ovat vaihtelevia; niitä ovat muun muassa kuume, syömättömyys, väsymys, ontuma, neurologiset oireet, verenvuodot ja imusolmukkeiden suurentuminen. Kroonisessa vaiheessa verisolujen tuotanto häiriintyy ja seuraa anemia. Hoito tapahtuu useamman viikon antibioottikuurilla. 

Ajankohtaista

Uusi yhteistyökumppani

Meillä on uusi yhteistyökumppani The voice of the animals joka on bulgarialaisten vapaaehtoisten ...


Pienen kissaperheen onni -kampanja

Pienen kissaperheen onni - kampanja. Emo ja kaksi pentua Sunny Beachillä. Meihin otti yhteyttä ...


Kissanpentujen keräys

KISSANPENTUJEN KERÄYS Onneksi myös Bulgariasta välillä löytyy ihmisiä, jotka välittävät eläimistä. ...


Ivana Helsinki tapahtuma!

Tervetuloa! Olemme esittelemässä yhdistyksemme toimintaa ja keskustelemassa kanssanne Ivana ...


Kodittomat Bulgarian Koirat ry 10 vuotta

KODITTOMAT BULGARIAN KOIRAT RY 10 vuotta Yhdistyksen perustajien mietteitä: " Haaveilimme, niin ...


Kutsu vuosikokoukseen

Hei Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 16.3.2019 alkaen klo 14:00 päättyen klo 16:00 ...


Ystävänpäiväkampanja

Pienikin apu on suuri ❤️ Ystävänpäivä tempaus! Ajalla 12-19.2.2019 Ystävyyttä on monenlaista. ...


Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys

Hyvää Uutta Vuotta 2019 💞 Kiitos vuodesta 2018 Ilokseni olen saanut liittyä tähän hienoon joukkoon ...


Tilda

Välillä tuntuu, ettei ihmisen raakuudella ole rajaa. Tarhanpitäjälle tuli soitto naapurikaupungista, ...


Blackie

"Isä, tuo koira tarvitsee apua!" Aleksin oli tyttärensä kanssa käymässä kaupungilla, kun tyttö oli ...