Matkakertomus 26.6.-10.7.2015 - 11. matkapäivä

11. matkapäivä

Havaintoja Teppo-koiran adoptiokelpoisuudesta

Tarhalla elävä Teppo muutti Aleksinin tarhalle pikkupentuna ja asusteli aluksi häkissä. Koska Tepolla oli aikuistuttuaan nujakoita muiden koirien kanssa, Aleksinin ”koirasilmä” kertoi, että Tepon lienee parempi olla vapaana pihan laumassa. Vähän nurinkurista pikaisesti ajatellen.

Hän sopeutui pihan laumaan, on samalla mitä ihmisystävällisin ja hakee huomiota sekä rapsutuksia koko ajan.

teppo

Tepossa voi kuitenkin olla adoption kannalta erikoinen piirre, joka on osunut tämän kirjoittajan silmiin ensimmäisen kerran Moskovan katukoiria käsittelevässä lehtiartikkelissa. Suomen Kuvalehdessä julkaistu juttu löytyy tästä klikkaamalla


Artikkelin mukaan lukemattomien katukoirasukupolvien jälkeen koirissa on ilmennyt takaisinjalostumista kohti kantamuotoaan sutta. Sama ilmiö on kuvattu muistini mukaan ainakin villiintyneissä kesysioissa sekä Yhdysvalloissa että Australiassa.

Jos tarhan koirista kukaan, Teppo voisi olla tällainen villikoiraksi jo hieman jalostunut yksilö. Hänestä tuskin tunnistaa mitään erityistä rotua, joka kertonee useiden koirasukupolvien, jopa vuosikymmenten yli yltävästä katuelämästä. Tepolla on voimakas lauma- ja saalistusvietti ja hän tuntee myös reviirinsä eikä hän hauku lähes lainkaan. Hän on myös erittäin fiksu. Nuo ovat saatavilla olevien lähteiden mukaan villikoirille hyvin tyypillisiä ominaisuuksia.

Peltoretkille, joita teen koiralauman kanssa leikin vuoksi – eli sosiaalistamiseksi hienommin ilmaistuna – Teppo ilmoittautuu ensimmäisenä mutta kysyy olemuksellaan minulta, pomolta tällä kertaa, että saako hänkin tulla mukaan. Joku hyväksyvä käsiele tai kutsu riittää.

Laumana kulkiessa Teppo asettuu mielelään aivan edelle, kuten ilmeisesti lauman nuorempien rooliin kuuluu. Myös Tepon asema laumassa ja miellyttämishalu vaikuttanee paikanvalintaan.

lauma

Teppo taustalla, Janet nyt etummaisena. Tällä kerralla mukana oli kymmenen koiraa.

Hän ei näkyvästi pidä yhteyttä, tutkii omia aikojaan kaikki pensaat ja kolot myyrien varalta joita lienemme metsästämässä kuten aina, jättäytyy tarvittaessa jälkeen pitkät matkat, mutta ilmestyy läähättäen jostakin ja jatkaa taas edelle. Tarvittaessa koko laumaa tulee kutsusta ja jos pysähdyn hetkeksi, koirat tulevat luokse ja asettuvat saman tien varjoon odottamaan uusia ohjeita.

lauma

Pensaikoissa ja heinikoissa liikuttaessa Tepon olemus on kuin villikoiran konsanaan: pää ja korvat ovat ylhäällä ja koira käy korkeaa, hyvin ilmavaa ja kevyttä ravia, eikä niinkään näytä hakevan kuonollaan hajujälkiä kuten jälkivainuinen metsästyskoira, vaan pyrkii saamaan saaliin ylös kuulonsa, näkönsä ja ilmavainun avulla. Jos saalis pakenisi edestä, koko lauma jatkaisi ajueena, jalkavana koirana Teppo ensimmäisenä. Kyllä siinä olisi myyrälle ihmettelemistä...

Aleksin vertasikin Tepon koko olemusta, liikehdintää ja käytöstä sakaaliin, joita Bulgariassa esiintyy. Sakaali voi risteytyä koiran kanssa mutta Tepon esivanhempien kannalta sakaalilaumat ovat liian kaukana Kavarnasta ja tämä risteytymismahdollisuus on noin muutenkin enintään teoreettinen.

Tulee huomata, että Kavarnan tarhan kaikkiin muihin koiriin, yleensä kodeista hylättyihin täys- tai puolirotuisiin koiriin verrattuna Teppo on poikkeusyksilö kaikessa mahdollisessa sanotaanko villiintyneisyydessään, ominaisuus, jonka hänen loputon ihmisystävällisyytensä aluksi peitti.

Laumahierarkiassa Teppo on Aleksinin mukaan kolmantena laumanvartija-Lehman ollessa pihakoirien osastopäällikkö. Yhteistä Lehmalle ja Tepolle näyttää olevan, että molemmat viihtyvät usein pihapiirin tuloteiden varrella. Teppo tekee myös pistokeikkoja reviirin ulkolaidoille.

Teppo sopisi ihmisrakkautensa puolesta adoptoitavaksi, mutta nyt nähdyn ja kuullun mukaan tarvitsisi niin vapaat olot ettei niitä Suomessa voitane tarjota kuin erityistapauksessa. Koiran itsensä kannalta lieneekin parempi, että hän jää tarhalle ison ja turvallisen lauman jäseneksi Lehman luutnanttina.

Ajankohtaista

Yhteistilauskampanja 1.2.-28.2.2018

Kevään yhteistilaus-kampanja 1.2.-28.2.2018. Suunnittelemme kevään ruokalistaa. Olemme jälleen ...


Liity nyt jäseneksi

Arvomme kaikkien jäsenmaksun maksaneiden kesken kolmelle kuumavesipullon yhdistyksen logolla. ...


Kiitos vuodesta 2017 ja Hyvää uutta vuotta!

Ajatuksia vuodenvaihteessa. Mitä menneestä vuodesta voisi sanoa? Maailma on edelleen paha paikka, ...


Hyvää Joulua!


Kummi, onko yhteystietosi muuttunut?

Ota yhteyttä osoitteeseen kummi.bulgariankoirat@gmail.com, niin päivitämme tietosi ja saat taas ...


Eläinten viikon tapahtuma 2017

Olemme mukana lauantaina 7.10.2017 eläinten viikon tapahtumassa Turun Skanssissa kello kymmenestä ...


Syksyn yhteistilaus-kampanja on päättynyt

Syksyn yhteistilaus-kampanjan tuotto hienot 736 euroa! Kiitos kaikille lahjoittajille. Näin te ...


Bradatko etsii ikiomaa kotia Suomessa

Bradatko sai kodin kotihoitajansa luota! Uros, syntynyt n. 2015 kesällä Katso kotihoitajan pitämää ...


Ruska etsii uutta kotia Suomessa

Ruska sai uuden kodin Narttu, syntynyt 2009, erityisadoptio Kodinvaihtaja, joka etsii uutta kotia ...


Pihakirppis Ylöjärvellä 29.7.2017 klo 12:00 alkaen

Tervetuloa kirppistelemään ja viettämään mukavaa kesäpäivää hyväntekeväisyyshengessä 29.7. klo 12:00 ...