Matkakertomus 26.6.-10.7.2015 - 11. matkapäivä

11. matkapäivä

Havaintoja Teppo-koiran adoptiokelpoisuudesta

Tarhalla elävä Teppo muutti Aleksinin tarhalle pikkupentuna ja asusteli aluksi häkissä. Koska Tepolla oli aikuistuttuaan nujakoita muiden koirien kanssa, Aleksinin ”koirasilmä” kertoi, että Tepon lienee parempi olla vapaana pihan laumassa. Vähän nurinkurista pikaisesti ajatellen.

Hän sopeutui pihan laumaan, on samalla mitä ihmisystävällisin ja hakee huomiota sekä rapsutuksia koko ajan.

teppo

Tepossa voi kuitenkin olla adoption kannalta erikoinen piirre, joka on osunut tämän kirjoittajan silmiin ensimmäisen kerran Moskovan katukoiria käsittelevässä lehtiartikkelissa. Suomen Kuvalehdessä julkaistu juttu löytyy tästä klikkaamalla


Artikkelin mukaan lukemattomien katukoirasukupolvien jälkeen koirissa on ilmennyt takaisinjalostumista kohti kantamuotoaan sutta. Sama ilmiö on kuvattu muistini mukaan ainakin villiintyneissä kesysioissa sekä Yhdysvalloissa että Australiassa.

Jos tarhan koirista kukaan, Teppo voisi olla tällainen villikoiraksi jo hieman jalostunut yksilö. Hänestä tuskin tunnistaa mitään erityistä rotua, joka kertonee useiden koirasukupolvien, jopa vuosikymmenten yli yltävästä katuelämästä. Tepolla on voimakas lauma- ja saalistusvietti ja hän tuntee myös reviirinsä eikä hän hauku lähes lainkaan. Hän on myös erittäin fiksu. Nuo ovat saatavilla olevien lähteiden mukaan villikoirille hyvin tyypillisiä ominaisuuksia.

Peltoretkille, joita teen koiralauman kanssa leikin vuoksi – eli sosiaalistamiseksi hienommin ilmaistuna – Teppo ilmoittautuu ensimmäisenä mutta kysyy olemuksellaan minulta, pomolta tällä kertaa, että saako hänkin tulla mukaan. Joku hyväksyvä käsiele tai kutsu riittää.

Laumana kulkiessa Teppo asettuu mielelään aivan edelle, kuten ilmeisesti lauman nuorempien rooliin kuuluu. Myös Tepon asema laumassa ja miellyttämishalu vaikuttanee paikanvalintaan.

lauma

Teppo taustalla, Janet nyt etummaisena. Tällä kerralla mukana oli kymmenen koiraa.

Hän ei näkyvästi pidä yhteyttä, tutkii omia aikojaan kaikki pensaat ja kolot myyrien varalta joita lienemme metsästämässä kuten aina, jättäytyy tarvittaessa jälkeen pitkät matkat, mutta ilmestyy läähättäen jostakin ja jatkaa taas edelle. Tarvittaessa koko laumaa tulee kutsusta ja jos pysähdyn hetkeksi, koirat tulevat luokse ja asettuvat saman tien varjoon odottamaan uusia ohjeita.

lauma

Pensaikoissa ja heinikoissa liikuttaessa Tepon olemus on kuin villikoiran konsanaan: pää ja korvat ovat ylhäällä ja koira käy korkeaa, hyvin ilmavaa ja kevyttä ravia, eikä niinkään näytä hakevan kuonollaan hajujälkiä kuten jälkivainuinen metsästyskoira, vaan pyrkii saamaan saaliin ylös kuulonsa, näkönsä ja ilmavainun avulla. Jos saalis pakenisi edestä, koko lauma jatkaisi ajueena, jalkavana koirana Teppo ensimmäisenä. Kyllä siinä olisi myyrälle ihmettelemistä...

Aleksin vertasikin Tepon koko olemusta, liikehdintää ja käytöstä sakaaliin, joita Bulgariassa esiintyy. Sakaali voi risteytyä koiran kanssa mutta Tepon esivanhempien kannalta sakaalilaumat ovat liian kaukana Kavarnasta ja tämä risteytymismahdollisuus on noin muutenkin enintään teoreettinen.

Tulee huomata, että Kavarnan tarhan kaikkiin muihin koiriin, yleensä kodeista hylättyihin täys- tai puolirotuisiin koiriin verrattuna Teppo on poikkeusyksilö kaikessa mahdollisessa sanotaanko villiintyneisyydessään, ominaisuus, jonka hänen loputon ihmisystävällisyytensä aluksi peitti.

Laumahierarkiassa Teppo on Aleksinin mukaan kolmantena laumanvartija-Lehman ollessa pihakoirien osastopäällikkö. Yhteistä Lehmalle ja Tepolle näyttää olevan, että molemmat viihtyvät usein pihapiirin tuloteiden varrella. Teppo tekee myös pistokeikkoja reviirin ulkolaidoille.

Teppo sopisi ihmisrakkautensa puolesta adoptoitavaksi, mutta nyt nähdyn ja kuullun mukaan tarvitsisi niin vapaat olot ettei niitä Suomessa voitane tarjota kuin erityistapauksessa. Koiran itsensä kannalta lieneekin parempi, että hän jää tarhalle ison ja turvallisen lauman jäseneksi Lehman luutnanttina.

Ajankohtaista

Kissanpentujen keräys

KISSANPENTUJEN KERÄYS Onneksi myös Bulgariasta välillä löytyy ihmisiä, jotka välittävät eläimistä. ...


Ivana Helsinki tapahtuma!

Tervetuloa! Olemme esittelemässä yhdistyksemme toimintaa ja keskustelemassa kanssanne Ivana ...


Kodittomat Bulgarian Koirat ry 10 vuotta

KODITTOMAT BULGARIAN KOIRAT RY 10 vuotta Yhdistyksen perustajien mietteitä: " Haaveilimme, niin ...


Kutsu vuosikokoukseen

Hei Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 16.3.2019 alkaen klo 14:00 päättyen klo 16:00 ...


Ystävänpäiväkampanja

Pienikin apu on suuri ❤️ Ystävänpäivä tempaus! Ajalla 12-19.2.2019 Ystävyyttä on monenlaista. ...


Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys

Hyvää Uutta Vuotta 2019 💞 Kiitos vuodesta 2018 Ilokseni olen saanut liittyä tähän hienoon joukkoon ...


Tilda

Välillä tuntuu, ettei ihmisen raakuudella ole rajaa. Tarhanpitäjälle tuli soitto naapurikaupungista, ...


Blackie

"Isä, tuo koira tarvitsee apua!" Aleksin oli tyttärensä kanssa käymässä kaupungilla, kun tyttö oli ...


Uutisia tarhalta

Uutisia tarhalta. Mirela on eilen synnyttänyt 4 pentua, emo ja pennut voivat hyvin. Mirela löytyi 2 ...


Hyvää joulua!

Näissä tunnelmissa yhdistyksen väki toivottaa teille rauhaisaa ja hyvää joulun aikaa 💞🎄🐾. Kiitos ...