Rokotuksista

Lyhyesti taudeista, joita vastaan rokotamme

Raivotauti on rabiesviruksen aiheuttama aivo-selkäydintulehdus, joka voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin. Myös ihmisiin, jolloin sitä kutsutaan nimellä vesikauhu. Taudin eteneminen on nopeaa ja johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan.

Penikkatauti on helposti tarttuva virustauti, jonka oireet ovat monimuotoisia. Tauti altistaa koirat vakaville bakteeritulehduksille, sekä aiheuttaa hermosto-oireita, kouristuksia ja halvauksia. Kavarnan ympäristössä on esiintynyt penikkatautia aivan lähiaikoina.

Parvovirusripuli esiintyy tavallisimmin nuorilla koirilla suolistotulehduksena, jonka oireita ovat raju oksentelu ja ripuli. Pennuilla virus voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Virustartunnan aiheuttama kuolleisuus on suuri. Koiran parvovirus kestää hyvin erilaisia ympäristöolosuhteita, kuten erilaisia lämpötiloja ja happamuuksia. Lisäksi se tarttuu kosketustartuntana koirasta toiseen. Virus on hankala tuttavuus kylään tullessaan. Kävimme tämän taistelun tarhalla yhdistyksen alkuvuosina. Kummit vastasivat avunpyyntöömme ja saimme rokotuksin, eristyksin ja hygieniaparannuksin rauhoitettua tilanteen ja pelastettua silloisista pennuista lähes puolet.

Tarttuva maksatulehduksen aiheuttaja on myös virus. Taudinkuva vaihtelee lievästä kuumeilusta vakavaan maksan toimintahäiriöön. Vaarallisin nuorille koirille ja voi johtaa kuolemaan.

Kennelyskän, eli henkitorven ja keuhkoputken tulehduksen syitä on monia. Se voi alkaa parainfluenssavirustartunnalla lievinä hengitysoireina. Bakteerien on helppo pesiytyä virusten vaurioittamiin hengitysteihin. Vakavassa muodossa pennut voivat kuolla tautiin ja vanhemmille koirille voi jälkitautina kehittyä krooninen keuhkoputkentulehdus.

Leptospiroosi on bakteeritauti, joka leviää kosketustartuntana saastuneesta vedestä, maaperästä ja kasvistosta. Se aiheuttaa kuumetta, lihasarkuutta ja joskus keskushermosto-oireita tai sisäelinvaurioita.

Kissarutto on kissan parvoviruksen (FPV) aiheuttama tarttuva tauti kissalla. Kissarutto leviää kissasta toiseen joko suoraan tai ympäristön välityksellä. Kuolleisuus on 25-90%. Koska kissarutto on usein vakava ja virus on yleinen, niin kaikkien kissojen rokottamista sitä vastaan suositellaan vahvasti.

Kissanuha. Hengitystieinfektioiden yleisimmät aiheuttajat kissoilla ovat herpesvirus (FHV) eli rinotrakeiittivirus ja kalikivirus (FCH). Hengitystieinfektiot leviävät nopeasti ympäristössä, jossa kissoja on useita ja ne ovat tekemisissä keskenään. Tavallisimpia varhaisoireita ovat alakuloisuus, ruokahaluttomuus, kuume ja niiskutus, myöhemmin mukaan kuvaan tulevat sierain- ja silmävuoto, silmän sidekalvon tulehdus ja joskus hengitysvaikeudet ja yskä. Herpes aiheuttaa yleensä vakavammat oireet kuin kalikivirus.

Ajankohtaista

1€ Kesäkampanja 4.7-15.7.2018

Se ois aika ruokatilauksen! Tilaamme nykyään ruoat suoraan Varnan ruokatehtaalta. Samaa ruokaa, kun ...


Tuontiasiaa

Valitettavasti emme tällä hetkellä voi tuoda koiria Suomeen, koska määräyksiä lähtötarhojen suhteen ...


Rescuesta on kotikoiraksi-kampanja 1.6-17.6

Hei, nyt se alkaa. Seuraavat kaksi viikkoa me kerromme kaikille, että rescuekoirasta on ...


Ruokalähetys perillä

Kiitos teille kaikille lahjoittajille, ilman teitä tämä ei olisi mahdollista <3. ...


Koirien MRSP ja ESBL testaus asiaa

Olemme testauttaneet viime vuonna tuoduista koirista ne, jotka ovat olleet pisimpään tarhalla, eli ...


Paketti perille kampanja

Iloisia uutisia, saatiin HauHaulta aika mahtava lahjoitus tarhalle 2 lavallista ruokaa ja puruluita. ...


Rokotuskampanja 2018 on päättynyt

Olihan hurja loppukiri 😊 Rokotuskampanjaan tullut mahtavat 838 euroa! Suurkiitos kaikille ...


Rokotuskampanja 2018

Se on taas kevät ja rokotuspäivä lähestyy! Pitääksemme yllä tarhan koirien ja kissojen terveyttä ja ...


Uutisia rescuekentältä!

Jo useamman vuoden ajan on pyritty saamaan aikaan yhteistyötä rescue-työtä Suomessa tekevien ...


Vuosikokous

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 25.3.2018 klo 13:00-15:00 osoitteessa Hepo-ojantie ...