Rokotuksista

Lyhyesti taudeista, joita vastaan rokotamme

Raivotauti on rabiesviruksen aiheuttama aivo-selkäydintulehdus, joka voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin. Myös ihmisiin, jolloin sitä kutsutaan nimellä vesikauhu. Taudin eteneminen on nopeaa ja johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan.

Penikkatauti on helposti tarttuva virustauti, jonka oireet ovat monimuotoisia. Tauti altistaa koirat vakaville bakteeritulehduksille, sekä aiheuttaa hermosto-oireita, kouristuksia ja halvauksia. Kavarnan ympäristössä on esiintynyt penikkatautia aivan lähiaikoina.

Parvovirusripuli esiintyy tavallisimmin nuorilla koirilla suolistotulehduksena, jonka oireita ovat raju oksentelu ja ripuli. Pennuilla virus voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Virustartunnan aiheuttama kuolleisuus on suuri. Koiran parvovirus kestää hyvin erilaisia ympäristöolosuhteita, kuten erilaisia lämpötiloja ja happamuuksia. Lisäksi se tarttuu kosketustartuntana koirasta toiseen. Virus on hankala tuttavuus kylään tullessaan. Kävimme tämän taistelun tarhalla yhdistyksen alkuvuosina. Kummit vastasivat avunpyyntöömme ja saimme rokotuksin, eristyksin ja hygieniaparannuksin rauhoitettua tilanteen ja pelastettua silloisista pennuista lähes puolet.

Tarttuva maksatulehduksen aiheuttaja on myös virus. Taudinkuva vaihtelee lievästä kuumeilusta vakavaan maksan toimintahäiriöön. Vaarallisin nuorille koirille ja voi johtaa kuolemaan.

Kennelyskän, eli henkitorven ja keuhkoputken tulehduksen syitä on monia. Se voi alkaa parainfluenssavirustartunnalla lievinä hengitysoireina. Bakteerien on helppo pesiytyä virusten vaurioittamiin hengitysteihin. Vakavassa muodossa pennut voivat kuolla tautiin ja vanhemmille koirille voi jälkitautina kehittyä krooninen keuhkoputkentulehdus.

Leptospiroosi on bakteeritauti, joka leviää kosketustartuntana saastuneesta vedestä, maaperästä ja kasvistosta. Se aiheuttaa kuumetta, lihasarkuutta ja joskus keskushermosto-oireita tai sisäelinvaurioita.

Kissarutto on kissan parvoviruksen (FPV) aiheuttama tarttuva tauti kissalla. Kissarutto leviää kissasta toiseen joko suoraan tai ympäristön välityksellä. Kuolleisuus on 25-90%. Koska kissarutto on usein vakava ja virus on yleinen, niin kaikkien kissojen rokottamista sitä vastaan suositellaan vahvasti.

Kissanuha. Hengitystieinfektioiden yleisimmät aiheuttajat kissoilla ovat herpesvirus (FHV) eli rinotrakeiittivirus ja kalikivirus (FCH). Hengitystieinfektiot leviävät nopeasti ympäristössä, jossa kissoja on useita ja ne ovat tekemisissä keskenään. Tavallisimpia varhaisoireita ovat alakuloisuus, ruokahaluttomuus, kuume ja niiskutus, myöhemmin mukaan kuvaan tulevat sierain- ja silmävuoto, silmän sidekalvon tulehdus ja joskus hengitysvaikeudet ja yskä. Herpes aiheuttaa yleensä vakavammat oireet kuin kalikivirus.

Ajankohtaista

Yhteistilauskampanja 1.2.-28.2.2018

Kevään yhteistilaus-kampanja 1.2.-28.2.2018. Suunnittelemme kevään ruokalistaa. Olemme jälleen ...


Liity nyt jäseneksi

Arvomme kaikkien jäsenmaksun maksaneiden kesken kolmelle kuumavesipullon yhdistyksen logolla. ...


Kiitos vuodesta 2017 ja Hyvää uutta vuotta!

Ajatuksia vuodenvaihteessa. Mitä menneestä vuodesta voisi sanoa? Maailma on edelleen paha paikka, ...


Hyvää Joulua!


Kummi, onko yhteystietosi muuttunut?

Ota yhteyttä osoitteeseen kummi.bulgariankoirat@gmail.com, niin päivitämme tietosi ja saat taas ...


Eläinten viikon tapahtuma 2017

Olemme mukana lauantaina 7.10.2017 eläinten viikon tapahtumassa Turun Skanssissa kello kymmenestä ...


Syksyn yhteistilaus-kampanja on päättynyt

Syksyn yhteistilaus-kampanjan tuotto hienot 736 euroa! Kiitos kaikille lahjoittajille. Näin te ...


Bradatko etsii ikiomaa kotia Suomessa

Bradatko sai kodin kotihoitajansa luota! Uros, syntynyt n. 2015 kesällä Katso kotihoitajan pitämää ...


Ruska etsii uutta kotia Suomessa

Ruska sai uuden kodin Narttu, syntynyt 2009, erityisadoptio Kodinvaihtaja, joka etsii uutta kotia ...


Pihakirppis Ylöjärvellä 29.7.2017 klo 12:00 alkaen

Tervetuloa kirppistelemään ja viettämään mukavaa kesäpäivää hyväntekeväisyyshengessä 29.7. klo 12:00 ...