Rokotuksista

Lyhyesti taudeista, joita vastaan rokotamme

Raivotauti on rabiesviruksen aiheuttama aivo-selkäydintulehdus, joka voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin. Myös ihmisiin, jolloin sitä kutsutaan nimellä vesikauhu. Taudin eteneminen on nopeaa ja johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan.

Penikkatauti on helposti tarttuva virustauti, jonka oireet ovat monimuotoisia. Tauti altistaa koirat vakaville bakteeritulehduksille, sekä aiheuttaa hermosto-oireita, kouristuksia ja halvauksia. Kavarnan ympäristössä on esiintynyt penikkatautia aivan lähiaikoina.

Parvovirusripuli esiintyy tavallisimmin nuorilla koirilla suolistotulehduksena, jonka oireita ovat raju oksentelu ja ripuli. Pennuilla virus voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Virustartunnan aiheuttama kuolleisuus on suuri. Koiran parvovirus kestää hyvin erilaisia ympäristöolosuhteita, kuten erilaisia lämpötiloja ja happamuuksia. Lisäksi se tarttuu kosketustartuntana koirasta toiseen. Virus on hankala tuttavuus kylään tullessaan. Kävimme tämän taistelun tarhalla yhdistyksen alkuvuosina. Kummit vastasivat avunpyyntöömme ja saimme rokotuksin, eristyksin ja hygieniaparannuksin rauhoitettua tilanteen ja pelastettua silloisista pennuista lähes puolet.

Tarttuva maksatulehduksen aiheuttaja on myös virus. Taudinkuva vaihtelee lievästä kuumeilusta vakavaan maksan toimintahäiriöön. Vaarallisin nuorille koirille ja voi johtaa kuolemaan.

Kennelyskän, eli henkitorven ja keuhkoputken tulehduksen syitä on monia. Se voi alkaa parainfluenssavirustartunnalla lievinä hengitysoireina. Bakteerien on helppo pesiytyä virusten vaurioittamiin hengitysteihin. Vakavassa muodossa pennut voivat kuolla tautiin ja vanhemmille koirille voi jälkitautina kehittyä krooninen keuhkoputkentulehdus.

Leptospiroosi on bakteeritauti, joka leviää kosketustartuntana saastuneesta vedestä, maaperästä ja kasvistosta. Se aiheuttaa kuumetta, lihasarkuutta ja joskus keskushermosto-oireita tai sisäelinvaurioita.

Kissarutto on kissan parvoviruksen (FPV) aiheuttama tarttuva tauti kissalla. Kissarutto leviää kissasta toiseen joko suoraan tai ympäristön välityksellä. Kuolleisuus on 25-90%. Koska kissarutto on usein vakava ja virus on yleinen, niin kaikkien kissojen rokottamista sitä vastaan suositellaan vahvasti.

Kissanuha. Hengitystieinfektioiden yleisimmät aiheuttajat kissoilla ovat herpesvirus (FHV) eli rinotrakeiittivirus ja kalikivirus (FCH). Hengitystieinfektiot leviävät nopeasti ympäristössä, jossa kissoja on useita ja ne ovat tekemisissä keskenään. Tavallisimpia varhaisoireita ovat alakuloisuus, ruokahaluttomuus, kuume ja niiskutus, myöhemmin mukaan kuvaan tulevat sierain- ja silmävuoto, silmän sidekalvon tulehdus ja joskus hengitysvaikeudet ja yskä. Herpes aiheuttaa yleensä vakavammat oireet kuin kalikivirus.

Ajankohtaista

Puheenjohtajan uuden vuoden puhe

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2020! Kulunut vuosi on ollut muutosten aikaa: ...


Lähemmäksi omaa kotia keräys

Keräys uuden tarhan hyväksi. Kaikki mikä Suomessa on helppoa on Bulgariassa vaikeaa. Joudumme ...


Uusi yhteistyökumppani

Meillä on uusi yhteistyökumppani The voice of the animals joka on bulgarialaisten vapaaehtoisten ...


Pienen kissaperheen onni -kampanja

Pienen kissaperheen onni - kampanja. Emo ja kaksi pentua Sunny Beachillä. Meihin otti yhteyttä ...


Kissanpentujen keräys

KISSANPENTUJEN KERÄYS Onneksi myös Bulgariasta välillä löytyy ihmisiä, jotka välittävät eläimistä. ...


Ivana Helsinki tapahtuma!

Tervetuloa! Olemme esittelemässä yhdistyksemme toimintaa ja keskustelemassa kanssanne Ivana ...


Kodittomat Bulgarian Koirat ry 10 vuotta

KODITTOMAT BULGARIAN KOIRAT RY 10 vuotta Yhdistyksen perustajien mietteitä: " Haaveilimme, niin ...


Kutsu vuosikokoukseen

Hei Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 16.3.2019 alkaen klo 14:00 päättyen klo 16:00 ...


Ystävänpäiväkampanja

Pienikin apu on suuri ❤️ Ystävänpäivä tempaus! Ajalla 12-19.2.2019 Ystävyyttä on monenlaista. ...


Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys

Hyvää Uutta Vuotta 2019 💞 Kiitos vuodesta 2018 Ilokseni olen saanut liittyä tähän hienoon joukkoon ...