Tarhareissu 28.5.–1.6.2013

Olen ollut yhdistyksen sihteerinä noin vuoden. Vihdoinkin minulle tuli mahdollisuus lähteä käymään tarhalla. Olin kuullut paljon tarhasta ja koirat olivat tulleet tutuiksi kuvien kautta, mutta on kuitenkin ihan eri juttu päästä viimein paikan päälle ja nähdä kaikki itse.

En ollut aikaisemmin käynyt Bulgariassa, enkä myöskään matkustanut koskaan ennen yksin lentokoneessa. Kaikenlaista jännitettävää siis riitti, mutta matka sujui hyvin vaikka välissä olikin vaihto Kööpenhaminassa.

Nipa

Kuvassa Nipa.

Burgasin lentokentällä minua olivat vastassa yhdistyksen puheenjohtaja Minna ja aktiivijäsen Saija. Ajoimme vuoristoista tietä pitkin Bulgarian itärantaa. Päivä oli hieno ja aurinkoinen, joten maisemia oli hyvä katsella; tosin matka autossa ilman ilmastointia, bensamittari epäkunnossa ja iso lentoboksi vieressä aiheuttivat sen, että olin kyllä iloinen kun viimein pääsimme perille.

Matkan varrella koukkasimme vielä Varnan kautta hakemassa eläinlääkäristä Nipa-pennun, jonka kastrointihaava oli auennut samana päivänä ilmeisesti muiden pentujen kanssa leikkiessä. Nipa oli odottamassa meitä eläinlääkärikeskuksen pihalla, varjoisessa paikassa puun alla. Nipa oli todella reipas pikkukaveri vaikka sillä oli varmasti ollut raskas päivä. Se lepäili vieressäni autossa ihan rauhallisena koko matkan takaisin tarhalle.

Ensimmäinen ilta tarhalla menikin paikkoihin ja koiriin tutustuessa. Olimme tarhalla vasta seitsemän aikoihin, joten kovin pitkään emme sinä päivänä enää ehtineet touhuta. Olin todella yllättynyt kun saavuimme tarhalle, koska en oikein tiennyt miten koirat ottaisivat vastaan ihan vieraan ihmisen – uskaltaisiko kukaan tulla heti rapsutettavaksi vai olisinko pelkästään haukunnan kohteena. Vapaana pihalla olevat koirat tulivat kuitenkin ystävällisesti ottamaan vieraat vastaan ja jouduin heti innokkaan nuuskinnan ja pusujen kohteeksi. Janet-koira olisi ollut myös heti hyppäämässä syliini.

Seuraavana päivänä jatkoin tutustumista tarhaan ja eläimiin.  Koirilla oli selkeästi omat alueet tarhalla: osa oli viihtyi tarhan etupuolella ja osa rakennuksien välissä olevalla alueella. Kaikki koirat eivät voineet olla tarhan alueella vapaana, joten ne asustelivat pienissä ryhmissä viidessä erillisessä aitauksessa. Tarhan N-pentue eli Nipa, Nappi, Nico, Noa ja Neo olivat tullessani sisällä navetassa samassa tilassa Boriksen kanssa. Pennut olivat kuitenkin sen verran reippaita ja aktiivisia, että päästimme ne pihalle vapaaksi muiden koirien kanssa. Ne tulivatkin hyvin toimeen muiden kanssa ja pysyttelivät kiltisti piha-alueella.

Koirat saavat joka päivä syödäkseen paikallisesta leipomosta tuotua vanhaa leipää ja leivoksia. Tuntui pahalta heitellä koirille tällaista ruokaa, mutta valitettavasti tarhalla ei ole mahdollisuutta eikä varaa hankkia joka päivä koirille laadukasta ruokaa. Jonkin verran oli kuitenkin jäljellä ihan oikeaa koiranruokaakin ja pennuille ja sairaille koirille tarhalla pyritään joka päivä tarjoamaan myös laadukkaampaa ruokaa. Joka päivä hotellista tarhalle kävellessä toimme mukanamme myös kassillisen koiraruokaa, jota ostimme paikallisesta kaupasta.

Koirat saavat tarhalla kuitenkin ruokaa ja vettä joka päivä ja niillä on siellä paremmat olot kuin kaupungissa näkemillämme kulkukoirilla, sillä niitä kohdellaan hyvin. Silti käynti tarhalla todella herätti minussa innon tehdä vielä enemmän näiden eläinten hyväksi, ja toivoisin kovasti että saisimme mahdollisimman monelle kodin Suomesta.

boris

Kuva: Yritämme vahvistaa Borista erikoisruualla.

Keskiviikkona siivosimme porukalla aitauksissa olevien koirien tiloja. Tilat olivat todella likaisessa kunnossa ja aikaa siivoamiseen meni kauan. Jynssäsimme muun muassa koirien vesikuppeja, joihin oli kertynyt vihreää levää joka houkutteli ampiaisia. Keräsin myös ainakin yhden ämpärillisen lasinsirpaleita aitauksista. Aitaukset sijaitsevat aivan navetan vieressä, jossa majailee paljon lintuja. Ikkunat rakennuksessa olivat todella huonossa kunnossa ja ilmeisesti linnut olivat hajottaneet lentäessään ikkunoita niin että sirpaleet olivat tipahdelleet aitauksiin. Onneksi lasi sentään oli paksua, enkä ainakaan sinä aikana kun aitauksia siivosimme, nähnyt että yhdellekään koirista olisi haavoja tassuissa. Silti tuntui pahalta ajatella että koirat kaiken muun kurjuuden lisäksi joutuivat olemaan vielä aitauksessa lasin keskellä.

Tarhalla asuva perhe ja heidän työntekijänsä tekevät parhaansa koirien hyväksi, mutta työtä on loputtomasti, sillä heillä on koirien lisäksi hoidettavana vielä hevoset, lehmät ja monet muut eläimet.

Loppuviikosta tarhalla kävi eläinlääkäri antamassa koirille rabies-rokotuksen. Koirat, joilla on kaulapanta, saivat pantaansa sinisen merkin, josta tiedetään että rokotus on annettu tänä vuonna. Kaikilla koirilla ei panta pysy kaulassa, mutta pidimme porukalla tarkkaa kirjanpitoa koirien rokotuksista ja merkitsimme tiedot ylös. Rabies-rokotus on Bulgariassa, samoin kuin Suomessa, voimassa kolme vuotta, mutta koirat pitää silti rokottaa tarhalla joka vuosi, jotta voidaan olla varmoja että kaikki koirat ovat varmasti rokotuksen saaneet. Koirien rokottaminen olikin aikamoinen projekti, johon tarvittiin mukaan paljon väkeä. Osa koirista saatiin helposti kiinni, mutta osa ei ollut ollenkaan iloisia eläinlääkärin tulosta ja niitä jouduttiin etsimään ympäri tarhaa.

mia

Päivät kuluivat Bulgariassa todella nopeasti ja valitettavasti matkani oli muutenkin aika lyhytkestoinen, vain viisi päivää. Kohta olikin jo perjantai ja seuraavana päivänä olisi edessä matka takaisin Suomeen. Perjantai kului koirien kanssa touhutessa ja kuvatessa niitä ahkerasti, jotta saisimme paljon valokuvia ja videoita näytettäväksi Suomessa.

Perjantai-iltana tarhalla oli juhlat, kun yhdistyksemme puheenjohtajan tytär täytti 5- v. Juhlissa oli paikalla koko tarhan väki ja työntekijät ja tietenkin myös me kaikki yhdistyksen edustajat, jotka olimme tarhalla. Oli muuten mahtavaa, että tarhalle oli samaan aikaan päässyt matkustamaan neljä aktiivijäsentä Suomesta.

Lauantaina vietimme vielä aamupäivän tarhalla. Tuntui niin haikealta lähteä, koirat ja muut eläimet olivat tulleet niin läheisiksi ihan muutamassa päivässä. Sain vierailusta kuitenkin ihan hirveästi energiaa ja innostusta jatkaa vapaaehtoistyötä eläinten parissa. Ja toivon niin kovasti, että saisimme koirien oloja parannettua tarhalla ja mahdollisuuksien mukaan tuotua koiria Suomeen.

Miia Lehtola
Sihteeri 

Ajankohtaista

Puheenjohtajan uuden vuoden puhe

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2020! Kulunut vuosi on ollut muutosten aikaa: ...


Lähemmäksi omaa kotia keräys

Keräys uuden tarhan hyväksi. Kaikki mikä Suomessa on helppoa on Bulgariassa vaikeaa. Joudumme ...


Uusi yhteistyökumppani

Meillä on uusi yhteistyökumppani The voice of the animals joka on bulgarialaisten vapaaehtoisten ...


Pienen kissaperheen onni -kampanja

Pienen kissaperheen onni - kampanja. Emo ja kaksi pentua Sunny Beachillä. Meihin otti yhteyttä ...


Kissanpentujen keräys

KISSANPENTUJEN KERÄYS Onneksi myös Bulgariasta välillä löytyy ihmisiä, jotka välittävät eläimistä. ...


Ivana Helsinki tapahtuma!

Tervetuloa! Olemme esittelemässä yhdistyksemme toimintaa ja keskustelemassa kanssanne Ivana ...


Kodittomat Bulgarian Koirat ry 10 vuotta

KODITTOMAT BULGARIAN KOIRAT RY 10 vuotta Yhdistyksen perustajien mietteitä: " Haaveilimme, niin ...


Kutsu vuosikokoukseen

Hei Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 16.3.2019 alkaen klo 14:00 päättyen klo 16:00 ...


Ystävänpäiväkampanja

Pienikin apu on suuri ❤️ Ystävänpäivä tempaus! Ajalla 12-19.2.2019 Ystävyyttä on monenlaista. ...


Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys

Hyvää Uutta Vuotta 2019 💞 Kiitos vuodesta 2018 Ilokseni olen saanut liittyä tähän hienoon joukkoon ...