Terveisiä Belzolta

Tätä kirjoitettaessa (19.8.2015) Belzo on ollut Suomessa vuoden ja neljä päivää. Hän matkusti Pinzerin kanssa luoksemme. Tarhalta tullessaan silloin noin 12-vuotias vaari oli huonokuntoinen. Usean vuoden häkkielämä oli vienyt voimat takajaloista ja ensimmäiset kävelylenkit olivat satametrisiä.

Belzo kuntoutui kuitenkin ikäisensä koiran kuntoon ja saatoimme tehdä pitkiäkin hidasvauhtisia tassutteluja. Joskus Belzo intoutui jopa laukkaamaan pienen matkaa.

Ulkona tämä ukkeli nuuhkii kaikki yölliset viestit, jättää örinän ja pörinän kanssa omat sanomansa ja on tavattoman utelias. Erityinen mielenkiinnon kohde ovat pikkukoirat, etenkin pennut. Kohtaamilleen pennuille Belzo juttelee ulvahtelemalla, pyytää heitä leikkimään ja itkee haikeasti eron hetkellä ja jää katselemaan perään.

Belzo

Belzo on vielä kiltimpi kuin tästä kuvasta näkyy.

Ihmisiä kohtaan Belzo on yhtä kiltti. Kotona ukkeli on mitä mukavin asukas, ei sekaannu riitoihin vaan tassuttelee omiin oloihinsa tai luokseni kysyvin ilmein, kun joku toisista koirista ärisee kenelle tai mistä syystä tahansa. Hänellä on myös omat nukkumatapansa. Iltaan saakka hän viihtyy ulkona tai kylmänä vuodenaikana takanani matolla, mutta kun valot sammuvat, sikeässä unessa ollut koira herää, seuraa hetken, että nukunko ja avaa sitten liukuoven kuonollaan ja tassuttelee tuulikaappiin. Ehkä se ei välitä kuunnella kuorsaustani.

Belzo

Mustameren rannikolta kotoisin oleva papparainen kävi tutkimassa paikallisia meriolosuhteita elokuun alussa.

Belzo

Bulgarialaisten uskomusten mukaan merivesi auttaa kaikkiin vaivoihin. Niinpä vanhus (kuvassa etualalla...) pulahti veteen.

Nyttemmin ikä on alkanut painaa Belzoa ja sille on ilmestynyt lääkityksestä huolimatta särkeviä jalka- ja lonkkavaivoja. Kävelylenkit ovat lyhentyneet enää satoihin metreihin, askel on muutenkin lyhentynyt ja koira on käynyt jo hieman vaisummaksi.

Belzo

Äijät pohtivat Ukrainan tilanteen merkitystä Suomen ja tietenkin Bulgarian kannalta.

Näkemyksemme mukaan koirilla on täysi oikeus elää vanhaksi ja käydä raihnaiseksi – nehän eivät ole meille statusesineitä vaan perheenjäseniä ja niiden elämä on arvokas jo sinänsä. Niinpä koiriamme autetaan vanhuudenvaivoissaan niin kauan kuin mahdollista, ja tärkeimpänä, koiralla itsellään riittää elämänhalua.

Nyt kuitenkin näyttää, että Belzon elämänhalu alkanut aavistuksen hiipua. Voisimme tietenkin ylläpitää sen elämänliekkiä arvottomaan ja kivuliaaseen loppuun saakka, mutta silloin tekisimme sen pelkästään itsemme vuoksi koiran kärsimyksen kustannuksella, eikä se olisi tietenkään oikein. Voimmekin enää seurata Belzon tilaa viikko vaan ei vuosi kerrallaan.

(A&P)

Ajankohtaista

Rokotuskampanja 2018

Se on taas kevät ja rokotuspäivä lähestyy! Pitääksemme yllä tarhan koirien ja kissojen terveyttä ja ...


Uutisia rescuekentältä!

Jo useamman vuoden ajan on pyritty saamaan aikaan yhteistyötä rescue-työtä Suomessa tekevien ...


Vuosikokous

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 25.3.2018 klo 13:00-15:00 osoitteessa Hepo-ojantie ...


Hyväntekeväisyyspuistoilua!

TERVETULOA KAIKKI puistoilemaan 18. maaliskuuta 2018 klo 14:00–16:00 Järvenpäähän Lepolan ...


Yhteistilauskampanja 1.2.-28.2.2018 on päättynyt

Voi Jalo, Jalo, Jalo !!! Wufff, mitä? Pääset käymään monta kertaa ruokakaupassa, sillä me olemme ...


Liity nyt jäseneksi

Arvomme kaikkien jäsenmaksun maksaneiden kesken kolmelle kuumavesipullon yhdistyksen logolla. ...


Kiitos vuodesta 2017 ja Hyvää uutta vuotta!

Ajatuksia vuodenvaihteessa. Mitä menneestä vuodesta voisi sanoa? Maailma on edelleen paha paikka, ...


Hyvää Joulua!


Kummi, onko yhteystietosi muuttunut?

Ota yhteyttä osoitteeseen kummi.bulgariankoirat@gmail.com, niin päivitämme tietosi ja saat taas ...


Eläinten viikon tapahtuma 2017

Olemme mukana lauantaina 7.10.2017 eläinten viikon tapahtumassa Turun Skanssissa kello kymmenestä ...