Projektit

Suurikokoinen kulkukoira nähty Kavarnan kadulla!

Mutta mitä ihmettä? Koira jakaa lapsille ilmaisia ilmapalloja ja aikuisille esitettä ilmaisesta lemmikin sterilisaatiosta. Senhän täytyy olla maskottikoiramme BARKLY!

Barkly

 

BARKLYn ilmestyminen katukuvaan kertoo sterilointi-projektimme kenttätyön alkamisesta.

Saint Georgen päivä Bulgariassa on kansallinen vapaapäivä, joka pidetään aina toukokuun kuudentena päivänä. Silloin myös Kavarnan kävelykadulla on perinteisesti monenlaista tapahtumaa, myyjää ja esiintyjää. Päivä siis keräsi paljon ihmisiä paikalle, mutta koko viikon kestänyt sade lakkasi vain muutamaksi tunniksi antaen vielä lopuksi ryöpytystä ukkosen säestämänä. BARKLY oli jo viikolla testannut turkkinsa vedenkestävyyttä.

Barkly kaupungilla

 

Projektimme koostuu valistuskampanjasta ja sterilointikampanjasta. Valistuskampanja eläinsuojelusta pidetään Kavarnan kouluissa ja sterilointikampanjassa tarjotaan paikallisille, vähävaraisille ihmisille mahdollisuus saada lemmikillensä ilmainen sterilointi.

Animalian koiraryhmä Suomesta tukee projektiamme Bulgariassa 1500:lla eurolla, käytännön työssä on mukana englantilainen Kavarna Animal Rescue -ryhmä. Myös BARKLY 'haukkuu' brittiaksentilla. Tarkoituksemme on käyttää kaksi kolmasosaa saamastamme tuesta sterilointeihin ja loput valistukseen.

Projektimme on virallisesti alkanut maaliskuussa, jolloin aloitimme sterilointiesitteen suunnittelun. A5-kokoisessa väriesitteessä kerromme miksi steriloidaan, miten koirakanta lisääntyy ellei steriloida, kerrotaan mahdollisesta kuljetusavusta eläinlääkärille ja takaisin sekä paikallisen yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero. Esitteen kääntöpuolella on hoito- ja tarkkailuohjeita leikkauksen jälkeen. Esitteet tilattiin huhtikuussa ja toimitettiin Kavarna Animal Rescuelle.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli aloittaa projekti toukokuussa valistuskampanjalla kaupungin kahdessa koulussa, mutta suunnitelman jälkeen ilmeni, että toukokuu on sittenkin loppukokeiden vuoksi liian kiireistä aikaa kouluissa. Valistuskampanja siirtyi tämän vuoden lokakuulle.

Suurin haaste sterilointiprojektissa on ihmisten asenteet. Miten saada ihmiset ajattelemaan steriloinnin tarpeellisuutta? Miten luoda luottamus niin, että he uskaltavat antaa lemmikkinsä steriloitavaksi? Ulkopuoliselle. Koska haluamme parhaan mahdollisen eläinlääkärin suorittamaan steriloinnit sulavalla langalla, niin kuljetamme koirat ja kissat Varnaan. Näin teemme myös katukoirien steriloinneissa, sekä kissojen. Eläinten parasta ajatellen. Luottamuksen luomisessa avainasemassa on yhteyshenkilömme, jonka monet kaupunkilaiset tuntevat.

Toukokuun 15:een päivään mennessä listaan on kirjattu 4 koiraa ja yksi kissa. Projekti kestää vuoden 2016 loppuun.

Sterilointiesite etuosaSterilointiesite takaosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokakuun raportti

Projektia suunniteltaessa emme osanneet arvata mitä vastaan tulee.
Lähes mikään ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Keväällä vielä toiveikkaina teimme ihmisille jaettavan esitteen ilmaisesta sterilisoinnista. Käytännön työtä toteuttanut Kavarna Animal Rescue jakoi esitettä St. Georgen päivänä toukokuussa kaupungin kävelykadulla.

Keskustelua alueen katukoirista on kuitenkin tänä vuonna käyty vilkkaammin.
Viime vuoden lopulla valittu uusi pormestari on vastaanottanut 800 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen kulkukoirien vähentämiseksi aloitettavasta ohjelmasta. Asiaan liittyen kaupungintalolla järjestettiin kesäkuun lopussa kokous, johon ihmiset saivat tulla kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun. Huoneessa oli n. 15 ihmistä. Viime hetken tiedotuksesta huolimatta paikalle ehti myös yhteistyökumppanimme Kavarna Animal Rescue, tosin ilman tulkkia.

Vetoomuksen esittäjän keskustelu pormestarin kanssa näytettiin paikallisessa kaapeli-TV:ssä. Pormestari vakuutti, että ongelmaan ollaan etsimässä ratkaisuja. Pitkällä tähtäimellä ratkaisu voisi olla kunnallisen katukoiratarhan rakentaminen, mutta se vaatisi suuria taloudellisia resursseja. Kaupungilla on sopimus paikallisen eläinlääkärin kanssa katukoirien sterilisoinnista, mutta sekään ei yksistään riitä. Tuotiin esille se, minkä me jo tiedämmekin - syy ei ole koirien vaan ihmisten. Välinpitämättömät koiran omistajat päästävät kotikoiransa juoksentelemaan vapaana ja se aiheuttaa merkittävän osuuden populaation ylläpidossa.

Kaupunkilaisia pyydettiin esittämään mahdollista aluetta koirien ulkoilupuistolle sekä maa-aluetta tarhaa varten.

Pormestari myös sai esitteemme, sekä Kavarna Animal Rescuen listaamia kysymyksiä, koskien nyt suunnitelmissa olevaa kunnallista tarhaa. Päällimmäisenä huolenamme oli tarhan laatu ja tarkoitus. Keskustelu äityi aika ajoin äänekkääksi, ja  sellaiset sanat kuin mikrosiru, sterilointi ja rokotukset nousivat siinä usein esille. Paikalla oli myös lehdistön edustajia. Eräs lehdistön edustaja tulkkasi, että ihmiset ovat huolissaan aggressiivisista koirista kaduilla.

Lehtijuttu

Kokous kesti noin puolitoista tuntia.

Kaupungissa on eläinystävällisiä ihmisiä, jotka mielellänsä oppivat uusia asioita koirista, mutta valitettava tosiasia on omistajat, jotka eivät välitä koiriensa liikkeistä eikä siitä, mitä se aiheuttaa yhteisölle. Uroskoirat ovat suosittuja, koska niitä voi suruttomammin päästää vapaiksi varsinkin öisin. Uroskoiria ei kuitenkaan haluta kastroida, koska se joidenkin miesten mielestä vie koiralta miehisyyden, vai pitäisikö sanoa koiruuden. Toinen taas pitää narttua pihalla kytkettynä, koska on niin kiva saada pentuja. Juoksussa olevan nartun ympärillä pyöriikin usein kymmenen urosta. Kyläläisten asenteet ovat vaikeimmat, sillä he tarvitsevat koiria vahtimiseen, kanojen tai sadon suojelemiseen. Koira voidaan myös jättää, kun vahtiurakka on tehty.

Ilmaisen sterilointiprojektimme tehoa on luultavasti vähentänyt myös se, että nyt kaupunki on tehnyt sopimuksen paikallisen eläinlääkärin kanssa steriloinneista, myös kotikoirien steriloinneista. Kysyntä ei kuitenkaan ole ollut merkittävä. Osa koiranomistajista ei halua paikallista sterilointia, osa ei halua sterilointia ollenkaan. Myös huonot kokemukset steriloinnista vaikuttavat mielipiteeseen. Jossakin kylässä on koiria kuollut vain kolmen päivän jälkeen steriloinnista.

Syksyllä käänsimme ajatuksemme uudelleen kasvatusosioon. Keväällä meille oli koulusta kerrottu, että toukokuussa ei monien kokeiden vuoksi ollut hyvä aika pitää yhtä tuntia eläinsuojelusta. Lokakuu olisi parempi aika. Koulut alkoivat syyskuun puolivälissä. Lokakuussa meille kerrottiin, että tunti pitäisi ensin hyväksyttää kunnalla sitten Varnan opetushallinnossa ja lopuksi vielä vanhemmilla. Kouluilla on nyt saatavana paljon materiaalia eläinsuojeluun liittyen, jonka he voivat ottaa käyttöönsä, kun lupa tulee. Todennäköisesti ei puhuta tästä vuodesta.

 


Animalia tukee yhdistyksemme projektia 1500 eurolla

Animalian koiraryhmä on myöntänyt yhteensä 8500 euroa valistus- ja koirien sterilisointityöhön Itä-Euroopassa. Tuki myönnettiin avoimen hakumenettelyn kautta. Yksi tuensaajista on yhdistyksemme. Tuki käytetään valistus- ja sterilointiprojektiin Kavarnassa.

Animalian koiraryhmä haluaa tukea tärkeää ja kestävää eläinsuojelutyötä maissa, joissa eläinsuojelutilanne on heikko ja apua huonosti saatavilla. Löytökoiraongelma on monissa Euroopan valtioissa valtava, eikä tilannetta saada muutettua ilman tehokasta valistustyötä ja koirien sterilisointeja, jotta ei-toivottujen ja heitteille jätettyjen koirien määrät saadaan laskemaan.

Koiraryhmä on toiminut jo yli kymmenen vuotta koirien hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa ja muualla Euroopassa. Nyt tuetut yhdistykset ovat tehneet eläinsuojelutyötä pitkään ja ovat mukana projekteissaan käytännön tasolla.

Tuensaajat

  • Rescueyhdistys Kulkurit, 3 000 €: Rosiori de Vede massasterilointi- ja avustusprojekti Romaniassa
  • Pro Animals Finland, 2 000 €: Vähävaraisten ihmisten lemmikeille suunnattu sterilointiprojekti Tirgu-Jiussa Romaniassa
  • Kodittomien koirien ystävät, 2 000 €: Anna lahja lapselle ja tulevaisuus Romanian koirille (valistus- ja sterilisointiprojekti)
  • Kodittomat Bulgarian koirat, 1 500 €: Valistus- ja sterilointiprojekti Kavarnassa

 

 

Ajankohtaista

Puheenjohtajan uuden vuoden puhe

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2020! Kulunut vuosi on ollut muutosten aikaa: ...


Lähemmäksi omaa kotia keräys

Keräys uuden tarhan hyväksi. Kaikki mikä Suomessa on helppoa on Bulgariassa vaikeaa. Joudumme ...


Uusi yhteistyökumppani

Meillä on uusi yhteistyökumppani The voice of the animals joka on bulgarialaisten vapaaehtoisten ...


Pienen kissaperheen onni -kampanja

Pienen kissaperheen onni - kampanja. Emo ja kaksi pentua Sunny Beachillä. Meihin otti yhteyttä ...


Kissanpentujen keräys

KISSANPENTUJEN KERÄYS Onneksi myös Bulgariasta välillä löytyy ihmisiä, jotka välittävät eläimistä. ...


Ivana Helsinki tapahtuma!

Tervetuloa! Olemme esittelemässä yhdistyksemme toimintaa ja keskustelemassa kanssanne Ivana ...


Kodittomat Bulgarian Koirat ry 10 vuotta

KODITTOMAT BULGARIAN KOIRAT RY 10 vuotta Yhdistyksen perustajien mietteitä: " Haaveilimme, niin ...


Kutsu vuosikokoukseen

Hei Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 16.3.2019 alkaen klo 14:00 päättyen klo 16:00 ...


Ystävänpäiväkampanja

Pienikin apu on suuri ❤️ Ystävänpäivä tempaus! Ajalla 12-19.2.2019 Ystävyyttä on monenlaista. ...


Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys

Hyvää Uutta Vuotta 2019 💞 Kiitos vuodesta 2018 Ilokseni olen saanut liittyä tähän hienoon joukkoon ...